a

Henrik Borgströmin tie

Henrik Borgströmin tien linjasaneerauksessa kunnioitettiin 60-lukua

Helsingin Laajasalossa sijaitsevaan, vuonna 1967 valmistuneeseen asunto-osakeyhtiö Henrik Borgströmin tie 5:een oli aika suorittaa linjasaneeraus. Ikä alkoi näkymään noin 50 asuntoisen taloyhtiön tekniikassa ja pinnoissa. Tiimimme starttasi saneerausprojektin syyskuussa 2020.

60-luvun talon linjasaneeraus piti sisällään muun muassa käyttövesiputkien uusimisen, kylpyhuoneiden saneerauksen, saunatilojen kunnostamisen ja kunnallistekniikan uusimisen. Kokonaisuudessaan remontti onnistui hyvin ja se valmistui aikataulussa.

“Asiakkaat ovat antaneet kiitosta, sillä aina tiedettiin missä mennään. Tietoa tuli säännöllisesti ja hyvin selkokielisesti kirjoitettuna auki, eikä jäänyt tulkinnanvaraisuuksia. Kävimme yhteisen työmaapalaverin aina kahden viikon välein, missä käytiin läpi mitä oli tulossa ja mitä oli tehty; jos oli pieniä kysymyksiä tai murheita, ne ratkottiin siinä samalla – tämä oli tosi hyvä tapa”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Laurikainen kertoo projektista.

Aika hypätä uudelle vuosituhannelle

Vanha tekniikka alkoi olemaan parhaat päivänsä nähnyt, joten kaukolämpölaitteet oli syytä päivittää.

“Pannuhuoneessa oli vanhat öljysäiliötarvikkeet, jotka purimme pois. Uusi kokonaisuus on hieman isompi kuin vanha, jotta saamme kaikki lämmitystarpeet täytettyä taloyhtiössä. Uusimme kaikki vesijohdot ja eristykset. Samalla yhtiöön asennettiin lämmityspuolelle automaattinen ilmanpoistaja, jotta ei pääse tulemaan ilmausongelmia”, Kvartin työmaamestari Ari Kröger listaa toimenpiteitä.

Uusimisen myötä myös pannuhuoneen turvallisuus parani.

“Nyt tila näyttää valoisalta ja turvalliselta käyttää. Vanha oli jopa pelottava, eikä tiennyt mihin olisi astunut, kun huoltomies oli tulossa. Olemme tosi tyytyväisiä tähän nykyiseen ratkaisuun. Iso vääntö tehtiin, että saatiin kuntoon, mutta tehtiin kerralla hyvin – hienoa työtä”, puheenjohtaja Laurikainen kehuu.

“Saimme sijoitettua uuden tekniikan hienosti myös kattoon ja sähköt kulkee siinä rinnalla. Uusimme remontin yhteydessä lisäksi patteriventtiilit, ja patteriverkostoon uusimme kaikki linjasäätöventtiilit“, Kröger jatkaa listausta.

Saunaosaston haluttiin henkivän alkuperäistä aikaansa – kokonaisuus kuin oppikirjasta

Taloyhtiöön kuului kaksi saunaa, joissa ajan henki haluttiin säilyttää. Remontin myötä saunan käyttöaste kasvoi roimasti.

“Meillä on kaksi samanlaista saunaa, jotka ovat toistensa peilikuvia. Sauna on saanut paljon kiitosta ja saunavuorot ovat remontin jälkeen tuplaantuneet. Käytännössä tällä hetkellä noin puolet asukkaista käyttää saunaa. Kaikki asukkaat ovat tyytyväisiä, tämä on tyylikkään näköinen”, Laurikainen kertoo.

“Taloyhtiöltä tuli toive, että noudatetaan samaa vanhaa perinnettä, sitä 60-luvun henkeä, joten katsoimme yhdessä laatoitusmaailmaa ja Pukkilalta löytyi kuin löytyikin vielä vanhaa mallistoa, johon kuitenkin tuotiin pientä modernia ilmettä sekaan. Kokonaisuus saatiin hyvin sopusointuun”, Kröger kuvailee.

Tilaan asennettiin energiatehokkaat led-valot. Yksi tärkeimmistä toteutetuista töistä oli korvausilmanvaihtoventtiili, sillä tila kärsi aiemmin ilmanvaihto-ongelmista. Saneerauksen jälkeen ilma pääsee virtaamaan hyvin sekä sisään että ulos, taaten asukkaille hyvän löylykokemuksen hienossa ja tilavassa saunassa.

“Tämä oli ihan koulukirjaesimerkki siitä, miten hommat hoidetaan”, Laurikainen sanoo.