a

Säästörasti

Kohde vailla vertaa: Säästörasti – nimikin sen kertoo

Säästörasti on syyskuussa 2022 valmistunut iso, kaksivuotinen saneerauskohde, jossa korostuivat tehokkaat energiaratkaisut, laadusta tinkimättä. Kyseessä on vuonna 1972 rakennettu kerrostalokokonaisuus, johon lukeutuu kuusi taloa, joissa on yhteensä 232 yksittäistä asuntoa.

Mikä hienointa, Säästörasti valittiin kiinteistöalan hallitusammattilaisten AKHA ry:n järjestämässä Vuoden putkiremontti/linjasaneeraus -kilpailussa vuoden 2023 voittajaksi!

Mittava uudistaminen energiatehokkaasti ja laatuun panostaen

Ei pelkästään taloyhtiön koko, mutta toimenpiteet, jotka kohteeseen suoritettiin, ovat massiiviset.

“Taloyhtiön kaikki käyttöveteen liittyvä talotekniikka uusittiin, sisältäen vesijohdot ja viemärit. Samalla jokainen kylpyhuone ja erillisvessat saivat uuden elämän. Myös huoneistojen kerrostasojen ovet ja talojen porraskäytävät saneerattiin lattiasta kattoon”, kertoo Kvartin työmaamestari Jani Nikunen

“Lisäksi taloyhtiöön kuului viisi kerhotilaa, talopesula ja saunatilat, jotka päivitettiin moderneiksi, erittäin laadukkain materiaalivalinnoin. Muun muassa saunaosasto sai päivityksen lähes kylpylämäiselle tasolle, nostaen samalla käyttöastetta merkittävästi”, Nikunen jatkaa.

Energiatehokkuutta parantamaan kohteeseen asennettiin lämmöntalteenottolaitteisto ja aurinkopaneelit.

“Lämmön talteenottoon panostaminen tehostaa lämmitystä ja vähentää kaukolämmön tarvetta. Tästä taloyhtiö ja asukkaat saavat säästöä vuositasolla energiahintojen heilahdellessa välillä korkeallekin”, Nikunen korostaa.

“Linjasaneeraus itsessään on energiaremontti. Kaikilla toimenpiteillä taloyhtiömme energiatehokkuusluokkaa saatiin nostettua ylöspäin, mikä on hieno asia tässä maailman tilanteessa. Yhtiöön asennettiin myös sähköautoille latauspaikkoja, mikä on myös ajankohtaista”, taloyhtiön edustaja Juha Ståhlberg sanoo.

Taloyhtiön rakennusten energialuokka parantui hankkeen myötä E-luokasta C-luokkaan.

Vahvalla miehityksellä kerralla valmiiksi

Kohteen suuruus on vaatinut merkittävää miehitystä. Keskiarvollisesti kohdetta on ollut päivittäin edistämässä 5–7 putkiasentajaa ja omia rakennusmiehiä on saattanut olla 11. Päivittäinen työvahvuus työmaalla yhteistyökumppanit mukaan lukien on ollut parhaimmillaan 30–40 henkilöä. Kokoluokkansa puolesta merkittävää panosta on vaadittu myös työnjohdolta. Säästörastissa työnjohtoa on pyöritetty kolmen hengen voimin.

Työkäytäntö tukee asukastyytyväisyyttä.

“Useat kilpailijat olisivat tehneet tämänkin kohteen niin sanotusti linja kerrallaan, asukkaiden asuessa osassa rappua. Asukastyytyväisyyden kannalta me teemme pääasiassa remontin aina ilman, että asukas on paikalla ja joutuisi kärsimään saneerauksen asumishaitoista. Tapaamme voisi kutsua asukkaita miellyttäväksi Kerralla purkkiin -ratkaisuksi”, Kallio kertoo prosessista.

Kohteessa asukastyytyväisyys on ollut poikkeuksellisen korkea. Olemme saaneet mukavan määrän kiitosta siitä, miten huolellisesti ja laadukkaasti työt on toteutettu, Nikunen jatkaa.

Spesiaalille kohteelle spesiaalit tekijät – lopussa kiitos seisoo

Vaikka kohteen saneeraukset olivat verrattain perinteisiä, Säästörastin kohdalla päästiin työstämään pintoja erittäin laadukkailla materiaaleilla. Tiimi pääsi näyttämään pystyvyytensä ja taitonsa järkälemäisessä kohteessa.

Tyytyväinen asiakas on aina paras palkinto tehdylle työlle.

“Kokonaiskuva, sisältäen asiakaspalvelun, olivat projektin ajan kohdallaan. Se, miten koko henkilökunta otti asukkaat hyvin huomioon. Viestintä toimi hyvin ja asukkaat tiesivät koko ajan missä mennään. Linjasaneeraus tässä laajuudessa koettelee monen asukkaan stressinsietokykyä”, Säästörastin Ståhlberg kuvailee.

“Ammattitaito on kohdallaan ja työnjälki siistiä, mitä on ilo katsoa vielä pitkään. Asiat saatiin aina neuvoteltua ja työt etenivät aikataulussa, vaikka jouduimme kokemaan materiaalipulan sekä pandemian vaikutukset urakan aikana. Kaiken kaikkiaan oli ilo tehdä yhteistyötä”, Ståhlberg päättää.

Säästörasti voidaan merkitä historian kirjoihin toistaiseksi tiimin suurimpana työkohteena. Kohde oli osoitus siitä, että Kvartilla on kyvyt hoitaa kohteita koosta riippumatta.

Lue Rakennuslehden tekemä Säästörastia koskeva artikkeli, jossa mukana omistajamme, hallituksen pj, Martti Saarnio: https://www.rakennuslehti.fi/2023/10/nyt-on-hyva-hetki-kaynnistaa-taloyhtioremontti/ (artikkeli näkyy vain lehden tilaajille).