a

Ajankohtaista

Kvartti Hall of Fame: Ari Kröger

Koska jokainen kvarttilainen on kivenkova tekijä, haluamme nostaa tiimiläisiämme uratarinoineen ansaittuun valokeilaan. Tänään valokeilaan astelee projektipäällikkömme Ari Kröger.

Ari Krögerin mielenkiinto nykyiseen työuraan lähti liikkeelle verenperintönä.

”Voisin sanoa, että kiinnostus alaan ja nykyiseen työhön syntyi isoisäni kautta, sillä hän on toiminut rakennusalalla. Olen pienestä asti myös tykännyt tehdä käsillä. Rakennusala ei ollut ensimmäinen vaihtoehto ammattikouluhaussa, mutta kuitenkin päädyin kouluun ja tykästyin alaan koulun aikana. Koulussa kokeilin uudispuolta, mutta se ei tuntunut omalta. Työharjoittelussa pääsin kokeilemaan saneerauspuolta, jonka jälkeen totesin tämän olevan mun juttu”, Ari kertoo.

Oppia ikä kaikki. Erinomaiset sosiaaliset taidot omaava ja ongelmanratkaisukykyinen Ari ei ole suinkaan jättänyt koulunkäyntiä taakseen, vaan on nappaamassa maaliskuussa 2024 rakennusmestarin tutkinnon taskuunsa. Alalla hän on toiminut reilut 15 vuotta.

”Olen toiminut alalla vuodesta 2007 eli käytännössä suoraan valmistuttuani koulusta. Olen käynyt alan ammattitutkinnon, jonka lisäksi olen työteknikko ja minulla on märkätilavalvojan pätevyys. Aina valmistumisestani lähtien olen työskennellyt samassa yrityksessä, ensin rakennushommissa huoltopuolella asentajana, josta siirryin vuonna 2009 linjasaneerauksiin.” 


”Siitä muutama vuosi eteenpäin eli 2011 aloitin työtä tekevänä työmaamestarina, josta kuusi vuotta myöhemmin hyppäsin täysipäiväiseksi työmaamestariksi ja projektipäälliköksi. Pian taskussani on lisäksi rakennusmestarin tutkinto, joka tuo mukanaan luvat toimia entistä vastuullisemmissa tehtävissä työmailla”, hän kertoo.

Hauskuus säilynyt läpi työuran – oppia otettu kantapäänkin kautta 

Hauska ja hyvä työporukka on yksi oleellisimmista asioista, joka on ollut Arin työhistoriassa alusta asti läsnä. 

”Pakko sanoa, että hauskaa on ollut käytännössä aina, etenkin asentaja-aikana. En muista työmaata, jossa ei olisi ollut tiivistä ja hyvää porukkaa ja työnteko maistunut”, Ari toteaa tyytyväisenä.

Kun jatketaan muistelemista Arin uran alkutaipaleelle, ei virheiltäkään ole vältytty, mutta niistä on otettu oppi kotiin.

”Muistan ensimmäisiä kohteita, joissa olin työmaamestarina. Iski niin sanottu suuruudenhulluus, enkä halunnut apuvoimia kohteeseen. Ilmoitin vaan, että pärjätään kollegan kanssa kaksin. Tuloksena oli kaksi vuorokautta pelkkää työtä ilman unia… Luonne ei antanut periksi, ja saimme kuin saimmekin kohteen luovutettua aikataulussa. Tapauksesta oppi kantapään kautta, että apua saa ja kannattaa pyytää, jos on kiire.”

 

”Sitten on tapauksia, joissa on ylpeänä mennyt esittelemään kouluttajalle, että hommat on nyt saatu valmiiksi, mutta tarkastuksen jälkeen on saanut mennä häntä koipien välissä takaisin, kun löytyi korjattavaa. Kaikki nuoruuden kokemukset ovat tuoneet oppia ja ajan saatossa varmuutta, myös ammattiylpeyttä, kun oikeasti tietää mitä tekee”, hän sanoo.

Työkavereiden ja verkoston luottamuksen iso merkitysParhaiden saavutusten kohdalla Ari ei emmi, vaan vastaus on selkeä. Avain löytyy luottamuksesta.

”Kyllä parhaita saavutuksia vuosien aikana on se, miten on saanut työkavereiden ja kollegoiden luottamuksen, kunnioituksen ja arvostuksen; päässyt nykyiseen pisteeseen uralla, se on minulle tärkeää. Paljon sitä on historiassa miettinyt ja harteilla ollut, että suoriudunko riittävästi, luottavatko työntekijät ja kollegat minuun.”

 

”Aikanaan tilaajien kanssa saattoi nuorena henkilönä tuntua, että oli näytettävä osaavansa. Nykyään kokemus ja luotto tuovat työhön keveyttä, ja uskaltaa sekä osaa ottaa kantaa asioihin paljon enemmän. Niinhän se on, että nuorena into on kova, mutta virheiden mahdollisuus suurempi. Ikä ja kokemus taas tuovat varmuutta ja uskoa itseen”, Ari toteaa.

Mieleenpainuvimmiksi kokemuksiksi urallaan Ari listaa muun muassa työporukan yhteiset reissut ja illanvietot, mikä kertoo hyvästä hengestä työpaikalla.

”Ihminen viettää varmaan sen kolmasosan kaikesta ajastaan työpaikalla, joten ei aina vaan se raha, vaan hyvä olo ja meno työpaikalla”, hän korostaa.

Terveisiä nuorelle Arille: keskity!

Jos Ari saisi lähettää terveisiä nuorelle itselleen, viestinä on rauhoittaa tekemistä. 

”Keskity! Sen sanoisin. Nuoruusaikoina meni suotta aikaa, kun halusi näyttää kuinka nopea on ja välillä ei keskittynyt riittävästi. Silloin tuli tehtyä tyhmiä virheitä. Välillä on kuitenkin hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä mitä kannattaa tehdä ja ottaa huomioon, ennen kuin tarttuu toimeen”, Ari päättää.


Kuvassa nuori, 15-vuotias Ari kesätöissä Vantaan kaupungilla.